Ujeti kontekst: Customer Data Platform

Andrej Bergant

Zbiranje in obdelava podatkov iz različnih (pogojno združljivih) informacijskih podsistemov je zamudno in neučinkovito. Dodaten problem nastane zaradi morebitne vsebinske neskladnosti podatkov, ki jih pridobimo iz različnih virov.

Customer Data Platform (CDP) je zasnovana kot rešitev za tovrstne dileme. Z njeno pomočjo lahko ustvarite trajne in poenotene zapise o svojih strankah, njihovih podatkih in značilnostih. Z drugimi besedami — o njihovi identiteti. Spoznajte, kako.

 

Prenesi priročnik
Naslovka_Ujeti-kontekst_Customer-Data-Platform6-3

5 ključnih elementov konteksta 


Pomislite, kako ljudje danes nakupujejo. Povprečen kupec pred odločitvijo o nakupu najverjetneje najprej raziskuje na spletu, preveri mnenja, primerja cene in si ogleda nekaj videoposnetkov. To pomeni, da že pred prvim vzpostavljenim stikom z vami komunicira prek vašega spletnega mesta, oglasov, e-sporočil in številnih drugih kanalov.

Najboljša podjetja na svetu se dobro zavedajo, da vsaka tovrstna interakcija šteje in že skrbijo, da je vsak stik s kupcem bolj personaliziran od prejšnjega — oglasi so relevantni, spletne strani prilagojene trenutnim interesom obiskovalca, izkušnje z izdelki/storitvami posebej izoblikovane.

Vse to je možno doseči, če imate na voljo kvalitetne podatke. Tu nastopi Customer Data Platform (CDP), podatkovno skladišče za vse podatke o kupcu, ki je sposobno integrirati vse informacijske podsisteme podjetja, združiti podatke in jih predstaviti v enotni in razumljivi obliki.

cdp-image-1

Kaj so naloge Customer Data Platform?


CDP-ji imajo 3 ključne naloge:

database

Vključujejo in združujejo podatke iz številnih kanalov in virov podatkov v različnih formatih; ti podatki so lahko strukturirani ali nestrukturirani, v paketih ali v pretoku.

dna

CDP-ji nudijo celovit pogled na kupca (Single Customer View) in tvorijo nekakšen »DNK stranke«. Ta celovit profil kupca vam omogoča, da lahko s posameznikom aktivno sodelujete skozi njegovo celotno nakupno pot.

network-blue

CDP-ji omogočajo zunanjim sistemom dostop do vseh vpogledov o kupcih, zaradi česar lahko ekipe, ki usmerjajo poslovanje oz. vodijo izkušnjo kupcev, z njimi nemoteno in vzporedno sodelujejo.

Kaj ni Customer Data Platform?


1. Ni CRM

CRM orodja večinoma hranijo podatke o transakcijah strank in nimajo vpogleda v anonimno vedenje uporabnikov — ne morejo shraniti informacij o tem, kako, kje in kdaj se stranke premikajo na svoji nakupni poti.

2. Ni DMP

DMP ne upravlja osebnih podatkov, ki bi omogočali osebno prepoznavo. Temeljijo na piškotkih in tako ne ustvarjajo trajnega profila kupca. Kupce uvrščajo v segmente in ne dovoljujejo uporabe posameznih podatkov stranke.

3. Ni Marketing Automation

Platforma za avtomatizacijo marketinga lahko v grobem evidentira interakcije o kupcih in jih izrablja za sprožanje posplošenih marketinških sporočil.

Kdo ima največ koristi od Customer Data Platform?


01

 Vodstvo

01 Sprejemanje na podatkih podprtih odločitev

Uporabite vpogled v stranke za spodbujanje boljših rezultatov.

02 Prilagoditev uporabniške izkušnje

Ukrojite nakupno pot kupcev in povečajte svojo vrednost.

03 Pospešen »Time-to-value«

Preprosto lansirajte nove produkte ali vstopajte na nove trge.

02 

Marketing

01 Razumevanje celotne uporabniške poti

Povežite online in offline svetova.

02 Izgradnja občinstva v realnem času

Ustvarite občinstva in ciljne kampanje, ne da bi se zanašali na druge ekipe.

03 Večkanalna atribucija

Pokažite svoj neposreden vpliv na posel.

03 

Inženiring

01 Preprosto večkanalno zbiranje podatkov o strankah

Za zbiranje vseh podatkov o strankah uporabite le en API.

02 Integracija novih orodij v le nekaj minutah

Pozabite na zamudno in odvečno delo.

03 Poizvedovanje po SQL podatkih

Operirajte z urejenim in ready-to-go naborom podatkov.

Začnite operirati zgolj z eno in enotno resnico o svojih kupcih

Prenesite brezplačni priročnik »Ujeti kontekst: Customer Data Platform« in se v realnem času odzivajte na vedno nove zahteve/potrebe svojih kupcev.

Vnesi podatke