Revolucija kontekstnega marketinga

Smo sredi množične medijske revolucije. Ljudje po vsem svetu lahko prvič v zgodovini s povezanimi napravami enostavno ustvarjajo, širijo in konzumirajo vsebine. Ogromen porast medijskega »hrupa«, ki ga na ta način povzročajo, kliče po spremenjenih pravilih igre.

Navkljub temu se nešteto podjetij še naprej zanaša na tradicionalne tržne modele, ob predpostavki, da bodo njihove »kampanje« že nekako omrežile stranke. Knjiga Revolucija kontekstnega marketinga z vsako prebrano stranjo odstira, da se ne bi mogli bolj motiti.

 

Prenesi knjigo
revolucija-kontekstnega-marketinga

Kako se v dobi neomejenega medijskega hrupa prebiti do kupcev? S kontekstom.

»Motiviranje potrošnikov ni več povezano z vzbujanjem njihove pozornosti, temveč izključno z njihovim razumevanjem lastnega konteksta. Več konteksta kot ustvarite, več interakcije in zavzetosti spodbudite. Več zavzetosti kot spodbudite, bolj verjetno je, da se bodo neka izkušnja in druge, povezane z njo, prebile skozi hrup in motivirale potrošnike k dejanjem.«

— Mathew Sweezey

5 ključnih elementov konteksta 


Izkušnje strank morajo biti:

earth-americas-solid-siv

1. Dostopne

Izkušnja, ki ni dostopna, se ne more do nikogar prebiti. Ključno je pomagati ljudem, da dosežejo vrednost, ki jo iščejo v tem trenutku.

check-siv

2. Dovoljene

Ljudje bolj verjetno začnejo interakcijo s stvarmi, za katere so prosili (dovoljenje), kot pa s tistimi, za katere niso.

personal-siv

3. Osebne

Ni pomembno le, kako osebno izkušnjo ustvarite, ampak kako osebno jo lahko ponudite.

fingertips-siv

4. Pristne

Izkušnja mora zadostiti trem temeljnim kriterijem: imeti mora pravi glas, empatijo, njena izkušnja znamke pa se mora skladati z uporabljenim medijskim kanalom.

heart-siv

5. Namenske

Pomembno je ustvariti globljo povezavo z blagovno znamko, ki presega izdelek.

»Premišljen, ažuren in praktičen vpogled v delovanje marketinga danes.«

— SETH GODIN, avtor uspešnice This is Marketing

book-numbers

Recenzija


»Content is king« je nepozabna misel, ki jo je leta 1996 v svojem eseju zapisal Bill Gates, ko je razmišljal o prihodnosti interneta in o tem, da bo ta postal glavno tržišče za distribucijo vsebine. Njegova napoved se je vsekakor uresničila, dokaz pa je na videz neskončna količina vsebine, ki je v zadnjem desetletju preplavila svetovni splet.

A primat vsebine je začel ogrožati kontekst. Vsebina sama po sebi nima več vrednosti, če s pravim sporočilom ne pritegnemo prave osebe v pravem trenutku ter prek pravega kanala in na napravi, ki jo ta oseba najraje ali pa vsaj najpogosteje uporablja. Z ozirom na to je tudi ustvarjalnost kar naenkrat dobila povsem nov pomen – ne gre več zgolj za oblikovanje in pisanje, poleg tega je treba znati še prepoznati in se odzvati na trenutne okoliščine in razmere; treba je prepoznati kontekst.

Z branjem Revolucije kontekstnega marketinga vam bo postalo kristalno jasno, zakaj je tako ter kako so se temu prilagodili kupci in kako so se spremenile njihove nakupne navade. Ta knjiga je ena izmed tistih, ki jih mora prebrati vsak tržnik – z njo je Sweezey pustil nepozaben pečat v panogi ter se pridružil velikanom, kot so Kotler, Godin in Pine. Še nikoli do sedaj namreč nisem dobil toliko znanja iz ene knjige kot ravno iz te.

—Igor Pauletič, direktor podjetja FrodX, d. o. o.

O avtorju


MATHEW SWEEZEY je direktor za spremljanje razvoja marketinga pri podjetju Salesforce in velja za enega od vodilnih umov na področju prihodnosti marketinga. Njegova vizionarska spoznanja o vedenju potrošnikov, tehnologiji in novih poslovnih strategijah so spremenila način, kako startupi, podjetja s seznama Fortune 500, neprofitne organizacije in drugi najdejo stranke, se prebijejo do njih ter gradijo sodobne znamke. Preden je opravljal svoje trenutno delo, je bil Mathew eden od pionirjev marketinške avtomatizacije in je imel ključno vlogo pri uspehu podjetja Pardot za tehnologijo, potrebno na tem področju (zdaj del Salesforce Marketing Clouda). Sodeloval je tudi pri številnih študijah vodilnih organizacij, kot sta LinkedIn in The Economist Group, da bi znamkam pomagal bolje razumeti sodobnega potrošnika in njegove najgloblje želje.

Mathew je tudi priznan govornik in izkušen pisec, ki ustvarja za številne odmevne publikacije, kot so The Economist, Forbes, HBR, The Observer ter voditelj nagrajenega podkasta The Electronic Propaganda Society.

Sweezey
Revolucija kontekstnega marketinga

Prenesite svoj brezplačen izvod knjige!

Vnesi podatke